Naposledy se v Nechanicích hrála mistrovská soutěž před čtyřiceti lety. V závěru srpna loňského roku fotbal ve městě zažil znovuobrození. Domácí tým rozstřílel Červeněves B 6:0 a oficiálně se vrátil na fotbalovou mapu. Utkání druhého kola okresní DAHASL 4. třídy se neslo ve slavnostním duchu. Otvíral se nový stadion, podívat se přišlo přes 800 lidí. „Jsem rád, že se nám podařilo fotbal v Nechanicích zase obnovit,“ uvedl starosta Jiří Pechar, hlavní strůjce založení klubu FK Nechanice, jehož je zároveň předsedou. „Na slavnostní otevření nového stadionu jsme pozvali bývalé hráče a řadu dalších vzácných hostů,“ dodal Pechar, který sám za Nechanice dříve hrával.

Jiří Pechar, předseda FK Nechanice

Tým dospělých v Nechanicích skončil v sezoně 1981/82. „Většina hráčů odešla do Kunčic či Kobylic, dvě další dvě sezony tu byly pouze kategorie žáků a dorostenců,“ vrací se do minulosti Jiří Pechar. Pak nastala doba temna. Z fotbalového areálu vznikla neudržovaná louka, dřívější fotbalové roky připomínaly jen rezavějící branky. Nyní se klub může pochlubit moderním stadionem s tribunou, potřebným zázemím a přilehlým hřištěm s umělým povrchem a workoutovým hřištěm. Sportovní areál se začal budovat před třemi roky, dokončen byl loni v listopadu. „Trávník jsme začali set v září 2019 a od května loňského roku už tady trénujeme,“ říká Pechar.

V současnosti se Nechanice snaží o postup z nejnižší okresní soutěže v kategorii dospělých a zakládají týmy mládeže. „V květnu jsme pořádali nábor, už máme dohromady 35 dětí. Mladší přípravka, což jsou ročníky 2012 a mladší, už hrála i turnaje. Máme i minipříravku,“ říká předseda klubu. „Když se fotbal zase rozjede, tak od podzimu už bychom začali hrát i žákovské soutěže,“ dodává.

Áčko dospělých se zapsalo do mistrovské soutěže už v minulé sezoně. A v nejnižší okresní IV. třídě si vedlo dobře. Před předčasným ukončením sezony kvůli pandemii koronaviru bylo v tabulce druhé, lépe na tom byly jen Kratonohy, které se loni v létě posunuly o soutěž výš díky odstoupení Kosiček B. Nechaničtí před otevřením svého stadionu našli azyl převážně v nedalekých Kunčicích, několik zápasů odehrál i v Kobylicích a Prasku. „Už předloni jsme vyhlásili, že do čtyř let chceme být v okresním přeboru,“ uvedl Jiří Pechar s tím, že plány zatím hatí covidová opatření. I letos jsou soutěže zastavené. Všichni věří, že se zase rozjedou a v Nechanicích budou slavit první postup. Po devíti kolech zatím vedou tabulku skupiny B o čtyři body před Převýšovem. „Jedna sezona se nedohrála. Teď věřím, že se stihne odehrát alespoň polovina soutěže a my postoupíme,“ usmívá se Jiří Pechar.

(jtm)